22. Večeri dalmatinske šansone 16. i 17. kolovoza u Šibeniku

by kol 14, 2019Domaća glazba, Festivali, Vijesti

22. Večeri dalmatinske šansone održat će se u petak i subotu, 16. i 17. kolovoza u Šibeniku. Organizatori Festivala, umjetnički direktor Dušan Šarac i direktor Branko Viljac, najavljuju možda i najbolju Šansonu dosad.

U petak 16. kolovoza održat će se prva Večer na kojoj će biti izvedene neke od najboljih talijanskih kancona u proteklih šezdeset godina i to, kako u originalnoj talijanskoj verziji, tako i kao hrvatski prepjevi za koje je Arsen Dedić napravio najviše prepjeva ili napisao nove stihove. Večer će biti zaključena hommageom Đeli Jusiću. Grupa Forum izvest će njegove vječne pjesme „Pusti da ti leut svira“, „La musica di notte“ i „Marijana“.

U subotu 17. kolovoza u 12 sati bit će priređeno posebno događanje u hotelu Bellevue na kojem će Croatia Records predstaviti dva izdanja: novo izdanje Arsenovih ranih pjesama među kojima su i one nastale od 1962. do 1964. godine, do sada javnosti nepoznate, te “rani radovi” Miše Kovača, pjesme nastale od 1962. do 1966. godine. Tom će prilikom Siniša Škarica predstaviti i izdanje „2. dio Tvornice glazbe“.

Foto: Željka Dimić

U subotu na Večeri novih skladbi bit će predstavljene 23 nove skladbe. Voditelj festivalskog orkestra i ove će godine biti maestro Damir Marušić, dok su ovogodišnji voditelji programa Martina Validžić i Robert Ferlin. Festival će izravno prenositi HRT 2, te Hrvatski radio 2. program, s početkom u 21 sat. U show programu nastupit će Branimir Bubica & Klapa Sebenico.

17. kolovoza ujedno je i četvrta godišnjica smrti Arsena Dedića pa će ovogodišnja Dalmatinska šansona zasigurno imati i posebnu emotivnu notu.

Hrvatsko društvo skladatelja i njegova stručna služba ZAMP i ove su godine podržali Festival sredstvima iz BTL fonda.