Podijeli objavu

“Ča je život vengo fantažija”, upravo je tim riječima Oliver zahvalio publici i struci na uručenoj nagradi Porin za životno djelo u Splitu i rasplakao Hrvatsku. Njegova publika ni danas ne skriva suze jer nas je napustio pjevač čije su pjesme ostavile dubok i neizbrisiv trag u srcima mnogobrojnih.

Oliver Dragojević rođen je 7. prosinca 1947. godine, a njegova glazbena fantažija trajala je od trenutka kada je s pet godina u ruke uzeo usnu harmoniku, svoj prvi instrument pa sve do 29. srpnja 2018. godine kad je duša prerano napustila tijelo.

Foto: Bachrach & Krištofić

Svoj prvi album, “Ljubavna pjesma”, Oliver je objavio za tadašnji Jugoton 1975. godine. U bogatoj diskografskoj karijeri objavio je više od trideset studijskih albuma, kompilacija i live albuma u zlatnim, platinastim i dijamantnim nakladama, najvećim dijelom za Jugoton, odnosno Croatia Records. Dobitnik je brojnih prestižnih priznanja i nagrada kao i odličja Reda Danice hrvatske s likom Marka Marulića. Bio je jedan od rijetkih glazbenika koji se mogao pohvaliti nastupima u njujorškom Carnegie Hallu, londonskom Royal Albert Hallu, pariškoj Olympiji te Opera Houseu u Sydneyju.

Ovo deluxe izdanje s dvadeset pjesama hommage je velikom umjetniku koji će zlatnim slovima ostati upisan u povijest glazbe ovih prostora, a i šire. “Molitva za Magdalenu”, “Sve bi da za nju”, “Pismo moja”, “Galeb i ja”, “Trag u beskraju” i “Dobro jutro” samo su neke od pjesama koje su se našle na ovom CD-u. Izdanje je prvotno bilo objavljeno uz Jutarnji list na prvu godišnjicu Oliverove smrti, a na ovo prošireno deluxe izdanje odlučili su se zajedničkim snagama Croatia Records i Hanza Media, svjesni Oliverovog značaja i emocije koju izazivaju njegove pjesme.

Foto: Bachrach & Krištofić

Hvala ti, dragi naš Olivere, na prekrasnim pjesmama. Uspomena na tebe živjet će vječno kao i tvoje pjesme koje su ti otvorile vrata raja.