2 kitice proslavili 10. rođendan u Tvornici kulture: Za nas, ljeto je počelo

by tra 8, 2024Domaća glazba, Vijesti

Natprosječno visoke temperature ovog vikenda u Zagrebu natjerale su ljude da posegnu u svojim ormarima za ljetnom odjećom i obućom. Mogli bismo reći da su visinske pripreme za ljeto već počele, a to uključuje i ljetni soundtrack. A može li ijedno ljeto proći bez da poslušamo “Idemo na Bol”? Ne, naravno da ne.

Tako nam je sjajno palo što su baš ovu subotu, 6. travnja, 2 kitice u Tvornici kulture slavili svoj deseti rođendan. Teško je za povjerovati, pogotovo kad ih pratite još od samih početaka, da je prošlo deset godina otkako su izbacili prvi video na YouTubeu, a kroz koji mjesec, i deset godina otkako su snimili svoj prvi ljetni hit, “Pripreme za Zrće”.

Bio im je ovo drugi koncert u Tvornici kulture, malo više od godinu dana je prošlo otkako su prvi put stupili na jednu od naših kultnih pozornica. Tad smo se dobro proveli, baš kao i ovaj vikend. Iggy Biznis i Džoni Paranoja su u ovih godinu dana snimili nekoliko novih pjesama, pa smo tako u subotu imali priliku premijerno čuti pjesme “Harry Potter” i “U Zagrebu”, singl koji je oduševio TikTok publiku u posljednjih mjesec dana. Također, Džoni Paranoja je izveo svoj prvi samostalni singl, “Di je party?”, objavljen prije tek nekoliko dana. A party je bio u Tvornici.

Dva sata sjajne zabave

Iako koncert nije bio rasprodan, Tvornica je bila ugodno popunjena – dovoljno da je bilo nemoguće progurati se u prve redove ili čagati bez da vam osoba s lijeve i s desne ne smeta. Ljudi je bilo, a najveći plus u mojoj knjižici je činjenica da se zaista većinom radilo o publici koja je 18+, što je u posljednje vrijeme postalo sve rjeđa pojava. Pokazalo je to i da 2 kitice imaju publiku koja ih zaista godinama prati, uz novostečenu mlađu s TikToka.

Koncert je počeo nekoliko minuta nakon 22 h, uz minimalno kašnjenje, a krenuli su s jednom od njihovih najjačih pjesama, “Ovu pjesmu sam napisao u srednjoj”, za koju im se pridružio i pajo 777. On je bio stalni dio postave na pozornici, uz spomenuti dvojac, DJ-a i nekoliko hypemana koji su bili zaduženi za animiranje publike. Oni su tako bacali merch majice, konfete i dijelili balone publici. Ukratko, obavili su dosta dobar posao.

Kroz iduća dva sata su otpjevali sve svoje najveće hitove, pa smo tako slušali “Izgaranje na obali”, “Di si?”, “DVD GTA”, “NISAM ZNAO”, “Ajmo na pivu” i “Party Hrvati”. Imali su i nekoliko gostiju, pa su im se za izvedbu pjesme “Umjetnik” pridružili i Podočnjaci, koji su otpjevali i nekoliko svojih pjesama. Ne znam je li u pitanju moj subjektivni doživljaj (čitaj: je), ali oni su bili daleko najjači gosti večeri. Pojavili su se još i 30zona s kojima su izveli pjesmu “Romantika”, te Merula s kojim su otpjevali već spomenutu “U Zagrebu”, ali i stariju “Osjećam se ok”.

@preccccca

💙💙💙 #uzagrebu #2kitice #merula #tvornica #tvornicakulture #live #concert #fy #foryou #fyp #foryoupage #fypシ #trap #yem #balkantiktok #balkan #viral

♬ original sound – Showda

Ta romantika

Na sporijim i romantičnim pjesmama gasila su se svjetla i palile su se bljeskalice i upaljači (!!!), a na onim nabrijanima sam imala osjećaj da ni Tvornica nije dovoljno velik prostor da izdrži tu energiju. Čak sam dobila i jednu pivu u glavu, ali okej – je li koncert zaista koncert ako ne dođeš doma poliven s pivom? Pa baš i nije.

Sve je, naravno, kulminiralo na samom kraju koncerta. Prije zadnje pjesme im se na pozornici pridružio i Vid Juračić s kojim su otpjevali ljetni evergreen “Ta vibra”, a koncert je završio s “Idemo na Bol”. Nakon toga je uslijedilo skandiranje publike, oni su izašli na bis i ponovno otpjevali one najveće hitove, i ponovno završili s “Idemo na Bol”.

Tijekom koncerta su u nekoliko navrata imali problema s tehnikom pa im je par puta preskočila matrica, a bilo je i nekoliko minuta pauze. Srećom, to im nije predstavljalo nikakav problem zbog odlične komunikacije s publikom, pa se tako skandiralo tehnici i pjevalo “Sretan rođendan”. Bilo je dobro, bilo je odlično.

@preccccca

Neizostavan hit svakog druzenja uz Olivera #2kitice #tvornicakulture #live #guitar #wonderwall #fy #foryou #fyp #foryoupage #fypシ #balkan #balkantiktok #viral

♬ original sound – Showda

Može li bez playbacka? Može!

Ono što nije bilo odlično jest činjenica da je cijeli koncert bio na – playback. Znam da je već postala nekakva norma da tako izgleda svaki trap koncert, pa čak i kada slušate Gršu, ali zaista bi se trebalo malo pozabaviti i time da koncerti zaista budu koncerti, a ne velika slušaonica već nasnimljenih traka. I nije to kritika usmjerena samo na 2 kitice, već gotovo na cijelu trap scenu. Upravo zbog toga su Podočnjaci bili najbolji gosti – oni jedini zaista nisu imali playback već su sve pjevali. I čak da je i bilo nekih falševa, nitko im ih ne bi zamjerio.

A da bi i 2 kitice bili dobri bez playbacka govori i činjenica da su imali jednu acoustic izvedbu, i to pjesme Wonderwall, odnosno, njihove verzije pjesme u koju su ukomponirali dio iz videa “Škola ljubavi”, par stihove posvećenih bestfrendici. Bez playbacka i bilo je – skroz dobro. Uz tu zanimljivu preradu, otpjevali su i vlastitu verziju klasika “Samo pijan mogu” koji je, po mom skromnom sudu, zaslužio release na Spotifyju.

@preccccca

I love this #2kitice #banebojanic #tvornicakulture #tvornica #samopijanmogu #trap #yem #live #concert #fy #foryou #fyp #foryoupage #fypシ #viral #balkan #balkantiktok

♬ original sound – Showda

Long story short, 2 kitice su u svom stilu proslavili deseti rođendan i bilo nam je odlično. Sljedeći vikend, 12. travnja nastupaju i u riječkom Pogonu kulture te nastavljaju u slavljeničkom tonu. Ionako je ljeto praktički već stiglo, pa zašto se ne bismo prepustili planiranju odlazaka na Bol, Ultru i Zrće, a sve uz jedan dobar sladoled? (Isprike na ovoliko punova u jednoj rečenici).